Wednesday, March 17, 2010

Suka je kau nak malu sendiri kan?

:: dah kena bantai dgn aku emosi pulak :P ::

Mode : Sakit Hati dan Bosan
Subject: Ekonomi Melayu (subject ni syarat Universiti, so terpaksa amik)


Tadi ada class tutorial, so aku kena ke depan and cerita pengalaman berkaitan ekonomi melayu. So aku cerita tentang Perniagaan Laksa Mak Jang aku kat Penang. Mula2 laris, usaha dari susah sampai kira gemilang la sikit. Tetiba je dia tutup kedai sbb ada org kg. dengki. Dia "kena buatan org", terus lumpuh. So tak mampu niaga. So conclusion dalam cerita tu aku ckp la,

"faktor penghalang kejayaan Melayu disebabkan segelintir masyarakat yang berhasad dengki untuk menjatuhkan org lain (sesama Melayu) "

kemudian,

Budak Kelas : Maaf ye saudari, saya rasa tak semua Melayu dan ada juga Cina dan India yang berperangai mcm ni. Kenapa mesti saudari tuduh Melayu saja. Seperti saudari menjatuhkan martabat Melayu.

Aku : (dlm hati aku mmg dah maki giler mamat bodoh ni) Apa? Sorry, tak faham apa yang kamu cakap tadi. (aku saja ckp mcm ni sbb nak kasi ayat baik untuk bantai dia balik)

Budak Kelas: pot..pet..pot pet (terangkan habis, siap kuar hadis bagai)

Aku : Owh, saya menceritakan pengalaman saya, bukan pengalaman org Cina atau org India. Dan saya rasa saya ada guna perkataan "segelintir". Anda faham maksud segelintir? Segelintir adalah sedikit atau sebahagian cthnya, org bodoh dan cetek minda, mungkin sebahagian dalam kelas ini sahaja bukan semua. Dan saya rasa kita berada di dalam kelas EKONOMI MELAYU, lainlah kalau Ekonomi Jepun, Cina atau India.

Nasib baik lepas tu, lecturer tu ckp kat budak laki tu:

"kamu masih tidak fahamkah maksud dia tadi, tapi sepanjang pengalaman saya mendalami sikap melayu, memang kebanyakkan begitu suka dengki. "
( lecturer ni org Korea yg fasih bhs Melayu)

P/S: Asal ckp hal Melayu, mula lah terasa. Budak ni selalu aku perasan suka kondem siapa saja yang buat presentation, tapi kali ni dia silap org la. Anyway, thanks utk budak tu sbb bagi aku idea sikap Melayu, untuk buat assignment. Hahaha..

22 Comments:

dila john said...

hahahaha...
mamat tu syok dengan kau ke?
kot2 dia nak tarik perhatian ke..

I_Hate_Lolipop said...

tarik perhatian apa...kalau lelaki mcm dia ni x yah lah sapa2 nak kawen. buat sakit hati. tiap kali org lain present ada je dia kondem.adei..

misztasya said...

u're the best my dear....mamat tu bodo masuk u tapi xfhm mende...dah2 ignore je org mcm tu

Paan said...

This also happened to me during my Sociology class. Sigh...life is too goddamn short for being racist and ignorant.

::FAIZ FARISH:: said...

Kagum ngan Lect yg leh cakap melayu tu

I_Hate_Lolipop said...

tasya: puas hati aku. geram org2 pemikiran cetek mcm ni.

Paan : yerp, some forms of racism build from the people like HIM. and these kind of people need some treatment.duh ~

Faiz: Lecturer tu cun mcm pelakon citer korea, dan dia suka pakai baju kurung and kebaya. Dr. Kim.

Atan Athen said...

padan muka itu org...dlm klas ak pon ad sorg perangai mcm tu....saje nk spoil presentation org

I_Hate_Lolipop said...

kenapa hal ni berlaku pada org baik mcm kita..huhu *sigh

boysebol said...

biasala. lelaki klu dlm class suka menunjuk yg mereka power.sedangkan. habuk pon xde. wakakaa. tp hanya 'SEGELINTIR'

wenkhadi said...

aku ade kawan yang suke kondem kawan2 masa present..maybe nk show off.
Menyusahkan org nak jawab soalan2 yang tak masuk akal...haihh

I_Hate_Lolipop said...

boysebol: yerp segelintir, hope ko bukan mcm tu.hehe


wenk: stakat show off tunjuk rajin boleh gi mati la. haha..dgn org lain boleh dia nk poyo. tp bukan aku. bukan soalan tak masuk akal, soalan bodoh! tak layak masuk U.

FizahZainal said...

rilex r darling..
blum viva lg..
klu viva lg la mcm2 soklan bangang yg ko akan hadapi..
(berdoa pd tuhan supaya ak dpt mngawal kemarahan pd lec yg mengviva ak nnt..hahah)

I_Hate_Lolipop said...

fizah sayang, aku abis rilex la tu sbb bantai dia kasi pedih. kasihan org mcm tu. viva adakah vavi? aku doakan..amin..

FizahZainal said...

bukan vavi la darling..
vavi kn skndal i je dulu..
hohoho..
budak laki jenis tu msti jnis nk tjuk pandai kn???
peh tu pakaian lak skema..hahaha

zan-xray said...

Kalau tak de orang macam tu tak de pulak tempat kita nak cari gaduh hehe.
Nasi campor sikit kicap baru sedap kan.
bengkak tol hati ko ya sampai gambar mamat tu ko ambil.

I_Hate_Lolipop said...

fizah : sgt skema ok. masuk kelas bg salam penuh ok..

zan: tak sedap sbb aku bosan lelaki berperangai hanjeng!

FizahZainal said...

hahaha...
xmenahan keskemaan die..

Frodo Baggins said...

dia tgh tgok market dia kat lu kot! ngahahhahahahha~~~~

kim salam kat lec tu. cool siot!


>>____<<

I_Hate_Lolipop said...

frodo, market pebenda. aku tak layan skema mcm dia. haha.. owh akan disampaikan jika aku ingat. (asgmnt dia aku x siap lagi)

NADIRA SALIM said...

ha amek [ayat utk mamat tu]..
kan dh kena sekali..
nway memang btol pon..
segelintir org melayu yang suka dengki2dlm perniagaan ni..
takleh tgk org lain lebih sikit..
kwn Nadira pernah kena time dia bukak gerai makan dolu..

faiq said...

pa lg gado la

I_Hate_Lolipop said...

nadira: biasala manusia.jadi mari jadi melayu yg lebih pandang masa depan dari mendengki je kejenye.

faiq: aku gado secara halus mulus.biar pedih hati, jgn pedih fizikal.