Monday, December 6, 2010

Gunting Je Lah, Tak Payah Mesra!!

Hari ni demam makin teruk, so ayah bawak pergi clinic uitm sbb nak dapatkan MC (sepatutnya aku pergi presentation utk thesis). Dah settle tetiba rasa nak gunting rambut sbb runsing pjg sangat. Tapi yang tak leh blah masa gunting rambut, adalah kemesraan si pengunting rambut yg buat aku stress~

Akak Gunting: Belajar lagi ke dik?
Aku : A'ah.
Akak Gunting: Kat mana? Uitm?
Aku: A'ah.
Akak Gunting: Oo..course apa?
Aku: Urban Development and Management. Macam rancang bandar kak.
Akak Gunting: Ish..ada ke kerja tu bila keluar nanti? Macam susah nak dapat kerja je. Macam adik sedara akak kerja engineer senang dapat kerja. Keluar belajar terus gaji besar..bla..bla (aku malas ingat part dia puji melambung adik sedara dia)
Aku: Boleh, belambak kerja. Macam kerja angkut-angkut bata, cat bangunan, takpun sorong pasir. Kalau tak pun kerja2 buat longkang saya buat (cuba kencing akak tu).
Akak Gunting: Eh? kalau kamu keluar, kerja mcm tu ker?
Aku: Lebih kurang mcm tu lah. (aku rasa mcm nak suh dia stop gunting rambut aku, tp dia dah kerat sebelah, nanti senget rambut aku)
Akak Gunting: Takpe..takpe, kerja mcm tu pun halal. Tapi kamu perempuan susah la kan nak angkut bata semua tu? Kerja la engineer, senang.

Pada saat ni dalam hati dan sanubari aku : Apa kes akak ni bebal sangat otak dia? Suka suki suh aku kerja engineer, ingat main kerja je xyah belajar course engineering ker? WTF....WTF...

Akak Gunting: Adik ipar akak jadi kontraktor. Belajar kena tinggi baru boleh jadi kontraktor, pegang duit besar.
Aku: Akak..... (nada aku mcm kerek skit) jadi kontraktor PMR tak lepas pun leh jadi. Janji ada modal, dapat tender. Tak yah belajar tinggi, akak pun leh jadi kontraktor.
Akak Gunting : Oh iye ke? (sentap)

P/S: Wahai akak gunting, kalau semua jadi engineer, sape nak buat plan? sape nak kerja sapu sampah? sape nak jadi cikgu, kerani atau pengunting rambut macam akak? haih.. rezeki sentiasa ada, jangan diduga sesuatu yg masih dihadapan, kita tiada tahu rezeki masing2.

P/S/S: Adakah course town planning tak glamer? Dan yang pasti rambut aku dah jadi mcm Mama Yokies!!!!

6 Comments:

AnisZahra said...

Haha, akak gunting rambut over ! tahniah la akak tu sbb die berjaya jadi penggunting rambut, walhal adik sepupu abg ipar jiran sebelah semua berjaya keje besar2. HAHA -- cukup sarcastic tak? :D

nanieybarnieylurviey said...

X boleh blah.. X agak2.. Ish3..

Anisa Hang Tuah said...

akak gunting yg peramah

hehehe

wenkhadi said...

mase aku tak keje hari tu, jiran aku suruh aku jadi cikgu. Ape dia ingat keje cikgu aje ke yang boleh jamin masa depan. btw, mama yokies tetap cool...hehe

I_Hate_Lolipop said...

anis: sungguh pedih..huhuhu

naniey: sangat tak agak2.

nisa: dia terlalu ramah..

wenk: tu la hal...boleh plak suh kita jadi ikut dia suka.suka hati la nk jadi apa kan..ye ke mama yokies cool. tipu siot!

Paan Ovrtd said...

Kalau aku :

"Kak, tak kisah la saya nak keje apa pun, janji jangan jadi tukang gunting rambut macam akak dah."